€4,20
Vanilka je orchidea Vanillia Planifolia, ktorej pestovanie si vyžaduje neustálu pozornosť a jemnosť. Je to jediná jedlá orchidea známa v botanike. Tento biely kvet rastie na konci liany, ktorá sa opiera o podporný strom, zvyčajne mangovník alebo avokádový strom... Kvitne až 3 roky po výsadbe; a ešte pred zberom je potrebné počkať 8 mesiacov, kým lusk dozrie. Jeho opelenie sa vykonáva výlučne ručne a je to krok, ktorý si vyžaduje veľa starostí.
Aróma strukov pochádza z vanilínu, aromatického aldehydu, ktorý prichádza vo forme bielych kryštálov. Čím vyšší je obsah vanilínu, tým silnejšia je vôňa a chuťová sila lusku! Bourbonská vanilka, alebo madagaskarská vanilka, sa vyznačuje arómou mliečnej čokolády. Kvetinová a jemne pražená madagaskarská vanilka ponúka rôzne gáforové a empyreumatické arómy. Vanilka je pôvodom z Mexika, kde ju Aztékovia používali na zjemnenie horkosti čokolády. Tento „čierny kvet“ objavil moreplavec Cortès v roku 1521. Neskôr sa doň zamiloval Ľudovít XIV. a chcel ho pestovať na ostrove Bourbon, teda na Réunione. Liana však kvitla, ale nepriniesla žiadne ovocie, pretože ju musela oplodniť osa, ktorá existovala iba v Mexiku.
Nikto nevedel, ako ho opeliť... Ale v roku 1850 Edmond, mladý otrok z ostrova Bourbon, pochopil tento proces tak, že kvet napichol a zatriasol. Ako poďakovanie bol oslobodený a mladý muž prijal meno slobody „Albius“ v súvislosti s bielou farbou orchidey. Pestovanie Bourbon vanilky bolo možné! Jeho príprava je veľmi únavná, pretože je úplne ručná a vyžaduje si veľa prísnosti, trpezlivosti a lásky. Manuálne opeľovanie je skutočne jemná a poetická operácia, ktorú vykonávajú kvet po kvete ženy, ktoré spájajú mužské a ženské orgány jemným zovretím. Tieto ženy, nazývané Matchmakers, oplodnia asi tisíc kvetov denne. Lusky sa najskôr oparia, naparia, dva týždne sušia na slnku, ručne vyrovnajú, potom sa sušia 8 mesiacov v tieni v kmeňoch a nakoniec sa kalibrujú.