Chipotle sú údením sušené Jalapeno papričky. V mexickej kuchyni je to jedno z najobľúbenejších druhov chilli. Názov Chipotle je odvodené od slova chilpoctli, čo sa dá preložiť ako zadymené chilli. Červené zrelé papričky sa nechávajú na kríku dlho, ako je to možné. Po obratí sa dajú na kovové platne do uzavretej udiarne, kam sa cez uzavretú komoru vháňa dym. Údia sa niekoľko dní, pokiaľ sa nezbavia svojej vlhkosti a výzorom sa nepodobajú sušeným slivkám alebo hrozienkam. Takto sa zo 4,5kg čerstvých Jalapeno získa asi 500g Chipotle. Chipotle sú štipľavejšie ako Jalapeno, lebo pri sušení sa kapsaicín, ktorý obsahujú, viac koncentruje. Pri tepelnom spracovaní ich ostrosť vyniká a čím dlhšie sa varia, tým sú štipľavejšie. V kuchyni sa používajú do polievok, omáčok, marinád a na ochutenie olejov.
Detailné informácie
Pôvod: MexikoMnožstvo: 50g
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Nastavenie