€6,50
FELICETTI - rodinná ekofarma založená v roku 1908. Už štvrtá generácia sa zaoberá ručnou výrobou cestovín. Firma sídli v samom srdci Val di Fiemme, v mestečku Predazzo v Dolomitoch. Je to jedna z mála spoločností, ktorá vďaka horám môže na výrobu cestovín využívať suroviny, ktoré sú stále viac zriedkavé: čistú pramenitú vodu a čistý vzduch.
KAMUT KHORASAN - starobylý druh pšenice, ktorý sa pestoval v starovekom Ríme a Egypte, a časom takmer upadol do zabudnutia. Dôvodom boli moderné odrody pšenice, ktoré dosahujú vysoké výnosy. Zrnká Kamutu boli znovu objavené v roku 1949 v Egyptskej pyramíde v Dashare. Zrniečka z pyramídy sa dostali do americkej Montany, kde začala nová epocha pestovania Kamutu. V súčasnosti sa Kamut pestuje v tých oblastiach sveta, kde pôda a klimatické podmienky zaručujú optimálnu kvalitu zrna. Pestuje sa výhradne v podmienka ekologického poľnohospodárstva a zásadnou podmienkou je zachovanie jeho genetickej integrity.
Kamut je zdrojom plnohodnotných a potrebných živín pre bezchybné fungovanie organizmu. Obsahuje o 20 – 40% viac bielkovín, väčší obsah tukov, aminokyselín, vitamínov a minerálov než bežná pšenica. Má vysoký prirodzený obsah selénu /asi 900 mikrogramov/kg/, vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, zinku a horčíka.
Kamut je najmenej alergizujúca obilnina, preto je vhodná pre ľudí trpiacimi potravinovými alergiami na pšenicu. Pozor, nemýliť si to s intoleranciou na lepok, ktorý sa nachádza v pšenici, žite, jačmeni , špalde a v malom množstve aj v Kamute. Aj keď určitá skupina ľudí trpiaca glutenovou intoleranciou, znáša Kamut bez problémov, žiadny seriózny vedecký výskum to nepotvrdil.
Výrobky z Kamutu majú peknú zlatavú farbu, nasladlú chuť a vôňu orechov. Pečivo a chlieb majú ľahkú a vzdušnú štruktúru, mäkkú kôrku a vydržia dlho čerstvé.
Kamut nie je len obilnina, ale aj registrovaná ochranná známka, ktorá vám zabezpečí, že výrobok obsahuje 100% Kamutu, bez akýchkoľvek prímesí modernej pšenice