Alexanderský petržlen, Divoké korenie, Malé korenie, to všetko sú názvy tohto zaujímavého korenia. Pôvodne pochádza za Stredného východu, ale poznali ho už v antickom Grécku. Spomínal ho staroveký grécky botanik Theofrastem a aj preslávený lekár Dioscorides, ktorý z neho vyrábal nápoj na upokojenie organizmu. V 12.storočí sa ker, z ktorého pochádza korenie začal pestovať v kláštore Abbaye de Chateliers na francúzskom ostrove Ré. Pestovali ho tu mnísi, hovorí sa, že jeho konzumáciou sa snažili vysporiadať s bolesťami celibátu. V 15.storočí bola jednou z najviac pestovaných rastlín, v kuchyni sa používala namiesto petržlenu a zeleru, ktoré ju postupne vytlačili z kuchyne. V súčasnosti rastie divoko na ostrove Ré, v priestoroch ťažby morskej soli. Korenie má silne aromatickú chuť, pripomínajúcu petržlen, v kuchyni sa využíva do omáčok, polievok a na zeleninu.
Detailné informácie
Pôvod: Francúzsko, ostrov RéMnožstvo: 60g
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Nastavenie