1 € = 25,50 CZK

Vitajte. Môžete sa prihlásiť alebo registrovať.

Nákupný košík je prázdny

KARI /CURRY/

13. 12. 2017, 17:46

Rozšírená zmes korení, používaných do dusených pokrmov. Názov Kari / curry / vytvorili západní kolonizátori, v Indii dávajú prednosť slovu „ Masala „ čo v hinduičtine znamená zmes. Kari je pomenovanie pre jedlo /omáčku/, ktorá môže byť s mäsom, rybou, zeleninou alebo šošovicou / dhal /. Indická kuchyňa nie je jednoduchá, ale dosť komplikovaná a mimoriadne rozmanitá. Množstvo a druh korenia používaných pre konkrétny recept sa líšia od jednej dediny po druhú, od jedného domu k druhému. Kari je jemná a vyvážená kombinácia rôznych zložiek, často tajná a od nepamäti sa dedí z matky na dcéru. 
Západná India bola súčasťou britských kolónií, medzi ktorými prebiehal čulý obchodný ruch a tak sa kari rozšírilo aj do iných častí sveta. Vznikla zmes Colombo / karibské kari /, Masala z Mauríciusu, ale aj originálna zmes Bretónske kari, ktorú majú na svedomí bretónski piráti. Medzi Kari môžeme počítať aj Severoafrickú zmes „ Raz el Hanout“, ktorej sa hovorí „ kari z Maghrebu“.
Curry Madras – jemná, voňavá zmes s jasnou žltou farbou, ktorú jej dodáva kurkuma
Thajské zelené kari – jemný mix korenín, svieži s mierne pikantnou chuťou
Thajské červené kari – pikantná chuť s voňavými koreniami
Čierne kari pražené – silná vôňa korení, základ Srílanskej kuchyne
Masala z Mauríciusu jemná alebo pikantná – zmes indického kari a miestnych korenín
Colombo – vôňa a chuť Karibiku, inšpirovaná indickým kari


© 2012-2018 Eshop.GurmanTravel.sk. Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga v spolupráci s kovidesign - webdesign