1 € = 26,223 CZK

Vitajte. Môžete sa prihlásiť alebo registrovať.

Nákupný košík je prázdny

Cajunská zmes korenia

04. 04. 2016, 14:58

Zmes korenia vznikla v oblasti Louisiany známej ako Acadiana. Acadianovia boli francúzski osadníci z Nového Škótska, ktorí boli deportovaní do Louisiany Angličanmi v rokoch 1765 – 1785. Bol to výsledok sedemročnej vojny / 1756 – 1763 /, kedy Angličania získali územie Nového Škótska od Francúzov a všetkých francúzsky hovoriacich osadníkov vysťahovali do rôznych častí Ameriky. Jedna časť z nich skončila v nehostinnej krajine Mississippských močiarov. Hoci tu už žili aj iné národnosti, Acadiani boli dominantní. Postupne naberali prvky aj iných kultúr sídliacich na tomto území ako napr. Nemci, Španieli, Afričania, Indiáni ale aj Filipínci a z toho vznikla nová populácia známa ako Cajuni. Cajuni postupne vytvorili svoj jazyk, hudbu, tanec, gastronómiu a ako potomkovia Francúzov aj radosť zo života. Neoddeliteľnou súčasťou je ich gastronómia a ako jej súčasť je zmes korenín a byliniek, ktorú vytvorili z produktov, ktoré mali vo svojej oblasti. Zmes, ktorá sa skladá z tymianu, ružovej cibule, cesnaku, papriky, oregana, čierneho korenia, horčice a rasce sa stala súčasťou jedál, ktoré postupne prekročili hranice tohto regiónu.

Cajunská kuchyňa je jednou z najbohatších kuchýň Spojených štátov. Je veľmi aromatická, štipľavá s ostrou vôňou, spája francúzsku, kreolskú, africkú a španielsku kuchyňu. Môže sa pochváliť slávnymi a tradičnými jedlami, ako jambalaya, gumbos, varené a grilované mäsá, krevety alebo klobásy, všetko ochutené cajunským mixom.

Najtypickejším jedlom cajunskej kuchyne je JAMBALAYA. Je to prakticky určitá verzia španielskej paelly.


© 2012-2017 Eshop.GurmanTravel.sk. Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga v spolupráci s kovidesign - webdesign